Klar svampsoppa med färska grönsaker

Klar svampsoppa med färska grönsaker
Foto: Lars Paulsson
Från Skogens mat

I det här receptet lagas buljong och grönsaker var för sig, och det ger rikligt med svampsmak!

15 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

Svampbuljong

  • 1 l blandsvamp (behöver inte vara av bästa kvalité)
  • 1 st gul lök
  • 2 msk smör
  • 1 dl vitt vin
  • 1 l vatten

Soppa

  • 5 dl svampbuljong
  • 6 st minimorötter
  • 12 st smålökar
  • 1 dl små ärter
  • 8 st sockerärter
  • 500 g blandsvamp
  • 6 st mandelpotatisar
  • salt och peppar

Gör så här

  1. Börja med buljongen. Skala och finhacka löken och fräs den i en kastrull med hälften av smöret. Tillsätt vinet och koka nästan torrt.
  2. Tillsätt resten av smöret, dela svampen till buljongen och fräs den ordentligt. Fyll på med 1 l vatten och koka upp. Låt sjuda ca 30 minuter. Var noga med att skumma hela tiden.
  3. Sila av buljongen i en skål och kasta svampen. (Vill du vara extra noggrann så kan du sila buljongen genom kaffefilter eller en extra finmaskig silduk). Skulle buljongen kännas för svag i smaken så koka ner den.
  4. Blanchera alla grönsaker till soppan var för sig i lättsaltat vatten. Putsa och rensa svampen och stek den.
  5. Skala och koka potatisen en aning al dente så att den inte faller sönder, dela den på mitten. Fräs alla grönsaker och potatisen i smör. Salta och peppra.
  6. Koka upp svampbuljongen och smaka av med salt och peppar. Fördela grönsaker, svamp och potatis på tallrikarna. Häll över kokande svampbuljong.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept