Kräftsoppa med timbal på färskost, kräftor och löjrom

Kräftsoppa med timbal på färskost, kräftor och löjrom
Foto: Lars Paulsson
Från Skogens mat

Basen i det här receptet har jag lånat av min fantastiske kollega från f.d. Kocklandslaget, Magnus Ek på Oaxen. Han gör en väldigt god terrin på lax och färskost, och den har jag lagt i en kräftsoppa som jag dekorerat med kräftor och toppat med löjrom och lätt syrad grädde. Färskosten höjer smaken på skaldjuren och laxen, och den smälter lite när den står i soppan, vilket blir ännu godare.

2 augusti 2010
Visa mer
Så väljer du ekorätt i fiskdisken
4

Du behöver

  • 250 g crème fraiche
  • 125 g färskost
  • 250 g gravad lax, skuren i småbitar
  • 1,5 blad gelatin i småbitar

Kräftfond

  • 400 g kräftskal
  • 2 msk smör
  • 200 g morötter
  • 2 stjälkar blekselleri
  • 1 st gul lök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 3 st tomater, grovskurna
  • 50 g tomatpuré
  • 2 dl vitt vin
  • 1 l fiskfond eller vatten
  • 1 st lagerblad
  • 1 st kryddnejlika
  • 1 st timjankvist

Kräftsoppa

  • 8 dl kräftfond
  • 3 dl grädde
  • 1 msk konjak
  • 2 msk smör
  • 2 tsk citronsaft
  • salt och peppar

Garnityr

  • 1 burk skalade kräftor
  • 2 msk löjrom
  • 2 dl vispgrädde

Gör så här

  1. Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Blanda ihop crème fraichen med färskosten med hjälp av en stavmixer. Värm 1/3 av blandningen i en kastrull, smält gelatinet i den och tillsätt laxen i små bitar. Blanda ordentligt.
  2. Klä 4 timbalformar med plast och fyll sedan i massan. Frys timbalerna. Ta ut timbalerna ca 15 minuter innan servering och låt dem tina.
  3. Kräftfond
  4. Fräs de rensade och grovkrossade kräftskalen i smör utan att bränna dem. Tärna morötterna, skiva bleksellerin, skiva löken och hacka vitlöken.
  5. Tillsätt sedan grönsakerna samt tomaterna och tomatpurén, fräs ytterliggare en stund.
  6. Häll på vitvinet och låt koka ner. Tillsätt fonden, koka upp och tillsätt kryddorna. Låt sjuda i 30 minuter och sila sedan fonden.
  7. Kräftsoppa
  8. Koka ner fonden tills ca 5 dl återstår. Tillsätt grädden och låt koka ner ytterliggare 1 dl.
  9. Smaka av med konjak, smör, citronsaft samt salt och peppar. Är soppan för tunn, red med lite maizena utrört i kallt vatten.
  10. Mixa före servering. Servera med timbalen som toppas med de skalade kräftorna och löjrommen. Ringla lite lättvispad grädde över soppan.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept