Kall gurksoppa med inkokt röding

Kall gurksoppa med inkokt röding
Foto: Lars Paulsson
Gert Klötzke porträtt
Gert Klötzke porträtt

Kall gurksoppa med inkokt röding

18 ingredienser

Röding är vanlig i fjällsjöar, och många jägare brukar också passa på att fiska röding. Fisken kokas in mycket lätt för att bevara så mycket som möjligt av rödingens karaktär. Soppan kan göras i ordning i förväg och bara skummas upp med mixerstav innan serveringen. En riktig sommarrätt där alla komponenter kan vara kalla.

Ingredienser

portioner
  • 4 rödingfiléer

Lag

  • 1 l vatten
  • 0,5 citron, saft av
  • 1 knippe dillstjälkar
  • 0,5 dl vitvinsvinäger
  • 2 tsk salt
  • 2 lagerblad
  • 20 vitpepparkorn

Soppa

  • 1 klyfta vitlök
  • 300 g gurka
  • 4 msk dill, hackad
  • 2 tsk mynta, hackad
  • 4 dl yoghurt
  • 1 dl vatten (eller kall grönsaksbuljong)
  • 1 dl olivolja
  • vinäger
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Lägg alla ingredienser till lagen i en tjockbottnad panna med höga
  2. kanter. Låt koka upp och koka i 5–8 minuter. Dra kastrullen av
  3. värmen och lägg i rödingfiléerna. Låt dra 10–15 minuter (beroende
  4. på fiskens storlek).
  5. Skala och hacka vitlöksklyftan. Skala, kärna ur och skiva gurkan till
  6. soppan. Lägg den med örter och vitlök i en mixer. Blanda yoghurten med
  7. vatten eller buljong och olivolja i en bunke.
  8. Mixa gurkan och tillsätt yoghurtblandningen i en tunn stråle medan
  9. mixern är igång. Smaka av med salt, peppar och vinäger.
  10. Ta bort skinnet på fiskfiléerna och skär filéerna i stora bitar. Servera
  11. i soppan och garnera ev. med en myntakvist.