Grisfot- och fläskläggsterrin

Du behöver

  • 10 rimmade grisfötter
  • 1 kg väl rimmat fläsklägg
  • 1 flaska torr fransk cider, 75 cl
  • 1 kanelstänger
  • 1 stjärnanis
  • 7 kryddpepparkorn
  • 7 vitpepparkorn
  • 3+2 morötter
  • 2 stjälkar blekselleri
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 silverlökar
  • 3 persiljestjälkar
  • 3 msk tunt skuren bladpersilja
  • 1 tsk bruna senapsfrön
  • 5 gelatinblad per liter buljong
  • 4 dl av buljongen

Gör så här

  1. Raka grisfötterna helt rena från hår. Skölj grisfötterna och fläskläggen i rinnande kallt vatten i ca 10 minuter.
  2. Lägg grisfötter och fläsklägg i en varsin kastrull. Häll i cider och fyll på med vatten tills köttet är täckt.
  3. Koka upp och skumma. Tillsätt kryddor och grönsaker, sjud tills köttet börjar lossna från benen.
  4. Ta upp köttet ur vätskan. Sila lagen genom silduk och koka ner till 2 dl av varje.
  5. Skär brunoise på 2 morötter och koka mjuka i grisfotsbuljongen.
  6. När köttet har svalnat något, plocka det i bitar.
  7. Smält i gelatinbladen i grisfotsbuljongen och blanda grisfötterna, morötterna, senapsfröna, buljongen och gjut i form.
  8. Ställ under lätt press i kyl. Smält i gelantinbladen i fläskläggsbuljongen och blanda med läggen och persiljan och gjut den sedan uppepå grisfoten. Ställ under lätt press och kyl ner.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept