Paté bondens vis av gårdsgris

20

Du behöver

  • 250 g svinlever
  • 450 g fläskkarré
  • 250 g späck från gris
  • 2 st rödlökar
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 0,5 msk mald svartpeppar
  • 0,5 msk kryddpeppar
  • 20 g salt
  • 2 msk persilja
  • 1 msk timjan
  • 1 dl konjak
  • 0,5 dl vitt portvin
  • 1 st ägg
  • 200 g späck, lardo eller bacon, tunt skivat

Gör så här

  1. Sag 1: Skär köttet och späcket i bitar. Skala och strimla lök och vitlök. Blanda kött, späck, öreter, lök, kryddor, salt, örter, konjak och vin i en stor bunke. Täck över med platsfolie och stälkl i kylen över natten.
  2. dag 2: Sätt ugnen på 100 grader. Mal igenom allt i en köttkvarn på den griva skivan. Köttblandningen måste vara riktigt kall. Tillsätt ägget och gör ett stekprov.
  3. Klä insodan av en form, cirka 4 x 20 cm, med platsfolie och därefter med späck eller bacon. Fyll formen med färsen och banka den lätt i bänken så att luftbullorna försvinner. Tillaga patén till 70 grader i innertemperatur. Ta ut patén och ställ på en tungd.Ställ i kylen och låt stå över natten.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept