Julkorv

8h 45 min
8
Julkorv
Foto: Fredrik Sandin Carlsson
8h 45 min
8

Du behöver

  • 250 g malt bogfläsk
  • 250 g malt nötkött
  • 250 g mald fläskfärs
  • 250 g kokt potatis
  • 1 msk salt
  • 0,5 tsk mald vitpeppar
  • 0,5 tsk malda kryddpepparkorn
  • 0,25 tsk malda nejlikor
  • 0,5 tsk mald ingefära
  • 0,5 msk potatismjöl
  • 1,5 dl buljong
  • 5 dl mjölk
  • 1,5 meter krokfjälster

Saltblandning:

  • 0,5 dl grovsalt
  • 0,25 dl socker
  • 0,5 tsk saltpeter, ev

Gör så här

  1. Mixa kött, kryddor och potatismjöl i en matberedare. Tillsätt mjölk och buljong under omrörning.
  2. Provkoka en liten bit och smaka av så att kryddningen är bra.
  3. Lägg korvsmeten i en spritspåse med stor slät tyll. Smörj tyllen med lite olja så är det lättare att sätta på fjälstret.
  4. Spritsa smeten jämnt i fjälstret och undvik att få luftbubblor i korven. I så fall sticker man ett litet hål och pressar ut luften.
  5. När korven är klar gnider man in den i saltblandningen och låter vila i kyl några timmar eller över natten.
  6. Koka korven på svag värme i cirka 20 minuter tills den är klar. Låt gärna korven ligga till sig ett par dagar i lagen.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept