Klassisk julkorv

Julkorv
Foto: Fredrik Sandin Carlsson
Gert Klötzke porträtt
Gert Klötzke porträtt

Klassisk julkorv

16 ingredienser

8h 45 min

Julkorv är en klassiker på julbordet. Så här gör du hemgjord julkorv.

Ingredienser

portioner
  • 250 g bogfläsk, malet
  • 250 g nötkött, malet
  • 250 g fläskfärs, malen
  • 250 g potatis, kokt
  • 1 msk salt
  • 0,5 tsk vitpeppar, mald
  • 0,5 tsk malen kryddpeppar
  • 0,25 tsk malen nejlika
  • 0,5 tsk malen ingefära
  • 0,5 msk potatismjöl
  • 1,5 dl buljong
  • 5 dl mjölk
  • 1,5 m fjälster (gärna krokfjälster)

Saltblandning

  • 0,5 dl grovt salt
  • 0,25 dl strösocker
  • ev 0,5 tsk salpeter

Gör så här

  1. Mixa kött, kryddor och potatismjöl i en matberedare. Tillsätt mjölk och buljong under omrörning.
  2. Provkoka en liten bit och smaka av så att kryddningen är bra.
  3. Lägg korvsmeten i en spritspåse med stor slät tyll. Smörj tyllen med lite olja så är det lättare att sätta på fjälstret.
  4. Spritsa smeten jämnt i fjälstret och undvik att få luftbubblor i korven. I så fall sticker man ett litet hål och pressar ut luften.
  5. När korven är klar gnider man in den i saltblandningen och låter vila i kyl några timmar eller över natten.
  6. Koka korven på svag värme i cirka 20 minuter tills den är klar. Låt gärna korven ligga till sig ett par dagar i lagen.