Tre sorters sill med smak av Lingon, Mackmyra Preludium 02 och Tandoori

Du behöver

  • 2 dl ättikssprit, 12 %
  • 6 dl vatten
  • 4 dl socker
  • 2 st kanelstänger
  • 4 st lagerblad
  • 8 vitpepparkorn
  • 8 kryddpepparkorn
  • 6 hela torkade nejlikor
  • 8 korianderfrön
  • 2 st morötter, tunt skivad
  • 1 st silverlökar, tunt strimlad
  • Lingon & svartpepparsill
  • 500 g inlagd sill
  • 1 morötter
  • 1 rödlökar
  • 1 dl lingon
  • 1 msk honung
  • 10 svartpepparkorn
  • 4 lagerblad
  • 1 liter inläggningslag (se recept i början av sillen)
  • Tandoorisill
  • 500 g inläggningssill
  • 3 dl matyoghurt
  • 1,5 dl majonnäs
  • 2 msk tandoorikrydda
  • 2 msk honung
  • Sill på Mackmyra Preludium 02
  • 500 g matjessill
  • 2 dl ättikssprit, 12 %
  • 4 dl socker
  • 4 dl vatten
  • 2 dl Mackmyra whisky
  • 4 lagerblad
  • 1 gul morötter, fint tärnad
  • 1 silverlök, tunt skivad

Gör så här

  1. Grundinläggningslag till sill:
  2. Detta recept räcker till 1 kg salta sillfiléer
  3. Sillfiléer från tunna spolas av med kallt vatten och får ligga ett dygn i vatten. Sillfiléer som är urvattnade behöver oftast inte spolas lika
  4. Tänk på att sillen kan variera i sälta när man vattnar ut den. Ingen sill är den andra lik, Spola filéerna i kallt vatten innan de används.
  5. Blanda ättikssprit, vatten och socker och låt koka upp. Tillsätt kryddor, morötter och silverlök, sjud i ca 10 minuter. Låt lagen svalna. Ett tips för fräschare utseende på grönsakerna. Sila av lagen och släng de kokta grönsakerna. När man sedan lägger in sillen i smaker gör man nya grönsaker.
  6. Lingonsill:
  7. Skär sillen och grönsakerna i bitar, blanchera grönsakerna i lite lättsaltat vatten tills de är mjuka. Varva sill, lingon, grönsaker och kryddor i burkar eller krus. Sila och häll över kall inläggningslag. Låt stå i kyl i 2 dagar.
  8. Tandoorisill:
  9. Blanda yoghurt, majonnäs, tandoorikrydda och honung. Skär sillen i bitar och lägg de skurna bitarna i tandoorisåsen. Låt stå i kyl i 2 dagar.
  10. Mackmyrasill:
  11. Koka upp ättikssprit, socker, vatten och whisky tillsammans med kryddor och grönsaker på låg temperatur. När vätskan har sjudit upp och sockret har smält sänker man värmen och låter sjuda i 5 minuter, ta av och kyl. Skär matjessillen i bitar och torka torra. Blanda sillen med den svalnade sillagen och ställ i kyl.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept