Småländsk ostkaka

Räcker till 10–12 personer eller 20 på smörgåsbord.

21 oktober 2009
Visa mer

Du behöver

  • 3 l mjölk, 3%
  • 1,25 dl vetemjöl
  • 2 tsk ostlöpe

Dag 2

  • 4 dl vispgrädde
  • 2,5 st ägg
  • 1 dl strösocker
  • 2 st små bittermandlar, finrivna
  • 0,25 dl sötmandel, rostad och hackad

Gör så här

  1. Vispa 2 dl av mjölken med vetemjöl och ostlöpe till en slät smet. Värm resten av mjölken till 35°. Tillsätt mjölblandningen och värm till 37°. Låt stå cirka 30 minuter. Rör försiktigt med en stor ballongvisp. Lyft upp ostmassan med en hålslev.
  2. Lägg massan i en silduk och låt rinna av över natten i kylen. Sätt ugnen på 175°. Bland a ostmassan med grädde, ägg, socker, bitter- och sötmandlar. Häll smeten i ugnssäkra portionsformar eller i en stor form.
  3. Grädda ostkakan tills den har fått fin färg och har stannat när man skakar formen lite lätt, 10–12 minuter för små och 20–25 minuter för en stor form.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept