Hjortmedaljong med äppelsalsa och selleripuré

50 min
4
Från Nyhetsmorgon

Bjud vännerna på festlig mat! Äppelsalsan ger en syrlig och god brytning till hjorten.

Hjortköttet är något grövre och fetare än rådjurets men mer fintrådigt än älgens.

15 november 2007
Visa mer
50 min
4

Du behöver

  • 4 st medaljonger à 125-150 gram av hjortinnanlår

Äppelsalsa:

  • 2 st schalottenlökar
  • 30 g färsk ingefära
  • 2 st röda chili
  • 2 st gröna äpplen
  • 2 msk smör
  • 80 g farinsocker
  • 2,5 dl vitt vin
  • 2 msk russin
  • 1 st lagerblad

Selleripuré:

  • 500 g rotselleri
  • 3 st potatisar
  • 1,5 dl grädde
  • 2 msk smör
  • mjölk

Gör så här

  1. Äppelsalsa: Skala och finhacka schalottenlöken. Skala ingefäran och riv den. Dela chilin, kärna ur och strimla den.
  2. Skala äpplena och ta ur kärnhuset. Dela i fyra delar och skär sedan i 1 centimeter stora tärningar.
  3. Fräs löken i smör. Tillsätt äppeltärningarna och strö över med sockret. Häll på vitt vin.
  4. Låt det sjuda och tillsätt russin, lagerblad, ingefära och chili. Låt sedan koka på svag värme några minuter.
  5. Häll av merparten av vätskan i en skål eller bunke. Vispa ned smöret i vätskan till en smörsås.
  6. Selleripuré: Skala rotsellerin och potatisen och tärna dem i grova bitar. Koka i mjölk i ca 20 min. De ska vara ordentligt mjuka. Häll av mjölken men spara den.
  7. Mixa grönsakerna med lite av mjölken, tillsätt grädden och smöret och smaka av med salt och peppar. Skulle moset vara för tjockt, späd med lite av mjölken.
  8. Hetta upp en stekpanna med smör och grilla medaljongerna.
  9. Lägg lite av såsen i botten på varje tallrik.
  10. Lägg på de stekta medaljongerna och toppa med äppelsalsa. Servera med selleripurén.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept