Lättrimmad kalkon med senapssås och sallad på äpplen och fänkål

8h 55 min

Den här festliga rätten är lika god att servera varm som kall. Den kan enkelt göras om till buffé, gör då mindre bitar av salladen och tunnare skivor av köttet.

10 december 2007
Visa mer
8h 55 min

Du behöver

  • Saltlag (6 procent)
  • 940 g vatten
  • 60 g salt
  • 400 g kalkonbröst delat på längden i två lika stora bitar
  • 2 st äppeln
  • 1 st fänkål, tunnt skivad
  • 10 cm purjolök, skivad

Dressing:

  • 2 msk druvkärneolja
  • 1 msk pressad citron

Enkel smörsås:

  • 0,5 dl crème fraiche
  • 0,5 dl normalsaltat smör
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 0,5 msk pressad citron, eller efter smak

Gör så här

  1. Koka upp saltlagen och låt den kallna.
  2. Lägg i köttet och låt det stå i kylskåpet över natten eller cirka 8 timmar.
  3. Sätt ugnen på 100 grader. Torka av köttet, rulla in det i plast- och aluminiumfolie och forma det sedan till en smällkaramell. Ställ in den i ugnen i cirka 25 minuter.
  4. Sallad: Lägg purjolök och fänkål i en skål med isvatten. Låt det ligga i minst 30 minuter.
  5. Skala och kärna ur äpplena. Tärna dem därefter i små bitar.
  6. Smörsås: Blanda smör, crème fraîche och grädde i en kastrull. Låt det sedan sjuda upp under omrörning. Pressa i citron och mixa med en stavmixer. Rör i senapen precis innan servering.
  7. Ta upp fänkålen och purjolöken ur isvattnet och låt det rinna av på hushållspapper. Lägg grönsakerna i en skål och blanda ner äpplena och dressingen.
  8. Skiva köttet (går lika bra varmt som kallt).
  9. Lägg upp salladen på en tallrik. Lägg köttet ovanpå och ringla slutligen över såsen.
  10. Servera med potatispuré och pepparrot.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept