Fänkålsinkokt lax

20

Du behöver

  • 500 g färsk laxfilé utan skinn av mittbit

Inkokningslag

  • 0,5 st morot
  • 0,5 st purjolök, endast det vita
  • 0,5 st selleristjälk
  • 0,25 st fänkål
  • 1 st schalottenlök
  • 5 dl vatten
  • 1,5 dl torrt vitt vin
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 st lagerblad
  • 1 st persiljestjälk
  • 0,5 msk fänkålsfrö
  • 0,5 st apelsin, rivet skal
  • 8 st vitpepparkorn

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 100°. Skär laxen i små kuber. Skär alla grönsaker till inkokningslagen i små tärningar. Koka upp vatten, vin, vinäger, grönsaker och kryddor och låt sjuda cirka 5 minuter. Lägg laxkuberna i en form med minst 3 cm hög kant.
  2. Häll den varma lagen över laxkuberna och ställ in formen 5 minuter i ugnen. Låt laxen kallna i lagen. Ställ formen i kylen när lagen kallnat. Laxen kan serveras direkt men håller sig cirka 2 dagar i lagen. Ta upp laxen ur lagen vid serveringen.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept