Tartar på älgkalv med löjrom

Tartar på älgkalv med löjrom
Foto: Lars Paulsson
Gert Klötzke porträtt
Gert Klötzke porträtt

Tartar på älgkalv med löjrom

14 ingredienser

Älgkalv ger ett mört och gott kött, och filén eller innanlåret är perfekt att finhacka till en tartar. Den här får norrländsk känsla med löjrom, klassiska tillbehör som saltgurka och lök, samt hetta från chilisås och senap.

Ingredienser

portioner
  • 600 g kött av biffrad från älgkalv, putsat
  • 2 msk schalottenlök, finhackad
  • 4 msk saltgurka, hackad
  • 1 röd chilifrukt, fintärnad
  • 4 msk tomatkött, skalat, urkärnat och tärnat
  • 2 msk färsk bladpersilja, hackad
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 msk chilisås
  • salt
  • peppar
  • 4 msk löjrom
  • 4 msk crème fraîche
  • 3 msk rädisa, hackade
  • 4 dillkvistar

Gör så här

  1. Frys köttet lätt. Skiva det tunt, strimla och fintärna köttet.
  2. Lägg köttet i en bunke tillsammans med löken, gurkan, chilin, tomatköttet
  3. och persiljan. Blanda ordentligt och tillsätt sedan dijonsenap och
  4. chilisås. Smaka av med salt och peppar.
  5. Forma 4 biffar, toppa med löjrom, crème fraiche, rädisor samt dill.
  6. Servera med rostat bröd.