Gravad lake med balsamicovinäger

Gravad lake med balsamicovinäger
Foto: Lars Paulsson
Gert Klötzke porträtt
Gert Klötzke porträtt

Gravad lake med balsamicovinäger

9 ingredienser

Jag hörde att någon hade gravat lake, tänkte att jag måste pröva, och det blev riktigt gott. Den blir vit och fin i köttet, med lakens fasta konsistens. Italiensk balsamicodressing och lite lämpligt hack till.

Receptet ger 6 - 8 portioner.

Ingredienser

  • 1 kg ryggfilé av lake, putsad, som varit fryst minst 1 dygn
  • 3 vitpepparkorn
  • 1 knippe dill
  • 4 msk salt
  • 6 msk strösocker

garnityr

  • 1 rödlök
  • 0,5 knippe gräslök
  • 1 dl olivolja
  • 1 msk mörk balsamicovinäger, koncentrerad

Gör så här

  1. Dag 1: Grovkrossa vitpepparkorn och dill. Blanda med salt och socker.
  2. Lägg ett lager av blandningen i en ugnsfast form, lägg fisken med
  3. köttsidan neråt och gnid in den med blandningen.
  4. Täck fisken med ett lager av blandningen, lägg på en tyngd och låt stå
  5. i minst 24 timmar i kylskåp.
  6. Dag 2/Vid servering: Tag upp fisken och skrapa omsorgsfullt bort blandningen. Skär fisken i tunna skivor.
  7. Finhacka rödlök och gräslök och strö över fisken. Blanda
  8. olivolja med balsamicovinäger och ringla över. Servera med rostat bröd.