Fågelfond

Från Skogens mat

Fördelen med att koka fond på fågelskrov är att den blir helt klar och kan serveras som soppa utan klarning med äggvita eller liknande. Använder man skrov från mindre fågel behövs 6–8 skrov.

Använder man skrov från mindre fågel behövs 6–8 skrov.
Receptet ger ca 1 liter fond.

1 september 2008
Visa mer

Du behöver

  • 4 st fågelskrov, t.ex. orre
  • 1 st morot
  • 1 st gul lök
  • 0,25 st rotselleri
  • 3 st selleristjälkar
  • 1 st purjolök (det vita)
  • 2 msk olja (ej olivolja)
  • 1,5 l vatten
  • 10 st enbär
  • 4 st vitpepparkorn
  • 1 st lagerblad
  • 1 st kryddnejlika
  • 1 st timjankvist
  • 1 st rosmarinkvist
  • 1 st persiljekvist

Gör så här

  1. Hugg fågelskroven i mindre bitar och skölj i kallt vatten så att du får bort allt levrat blod. Skala, tvätta och skär grönsakerna i bitar.
  2. Hetta upp oljan i en tjockbottnad kastrull. Fräs skrov och grönsaker utan att de får färg. Häll på vattnet, koka upp och skumma väl.
  3. Tillsätt kryddor och örter, sänk värmen och sjud i 1 ½–2 timmar. Skumma då och då.
  4. Sila fonden och koka ned tills ca 8 dl återstår.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept