Vildsvinspaté

9

Du behöver

  • 400 g putsad karré eller stek från vildsvin
  • 150 g rimmad bog
  • 200 g späck
  • 1,5 tsk salt
  • 50 g pistagenötter
  • 50 g torkad svarttrumpetsvamp, blötlagda
  • 0,5 tsk malen svartpeppar
  • 2 krm riven muskotnöt
  • 1 lagerblad
  • 1,5 msk konjak
  • 1 msk timjan
  • 2 ägg
  • 250 g skinka
  • 250 g sidfläsk
  • 200 g tunt skivat späck till formen

Gör så här

  1. Tärna karrén, bogen och späcket. Blanda noggrant med salt, peppar, muskot, lagerblad, konjak och timjan. Sätt i kyl över natten. Grovmal det marinerade köttet och blanda med ägg. Sätt ugnen på 80 grader. Tärna skinka och sidfläsk. Stek trumpetsvampen i smör. Blanda skinka, sidfläsk, svamp och pistagenötter med färs. Klä en form med plastfilm ca 1 ½ liter. Täck sedan botten och sidorna på formen med späck, fyll med färs, vik över med späckskivorna. Täck med dubbelvikt aluminiumfolie.
  2. Grädda i ugn på ca 80 grader till en innertemperatur på 72 grader, ca 1 ½ - 2 timmar. Låt svalna. Ställ i kyl och ställ en tyngd på så att terrinen ligger i press minst över natten.
  3. Tips: Viltpatén går att göra klart så långt att man gör smeten klar och fryser den. Sedan tar man fram smeten ett par dagar innan jul och bakar av terrinen.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept