Tre sorters sill med smak av Havtorn, Mackmyra Preludium 02 och Tandoori

Du behöver

  • Grundinläggningslag till sill
  • 2 dl ättikssprit, 12 %
  • 6 dl vatten
  • 4 dl socker
  • 2 st kanelstänger
  • 4 st lagerblad
  • 8 vitpepparkorn
  • 8 kryddpepparkorn
  • 6 hela torkade nejlikor
  • 8 korianderfrön
  • 2 st morötter, tunt skivad
  • 1 st silverlökar, tunt strimlad
  • Havtornssill
  • 500 g inläggningssill
  • 2 st morötter
  • 2 st silverlökar
  • 1 dl havtorn
  • 4 st lagerblad
  • 1 stjälk citrongräs, i bitar
  • 1 liter inläggningslag (se recept i början av sillen)
  • Tandoorisill
  • 500 g inläggningssill
  • 3 dl matyoghurt
  • 1,5 dl majonnäs
  • 2 msk tandoorikrydda
  • 2 msk honung
  • Sill på Mackmyra Preludium 02
  • 500 g matjessill
  • 2 dl ättikssprit, 12 %
  • 4 dl socker
  • 4 dl vatten
  • 2 dl Mackmyra whisky
  • 4 st lagerblad
  • 1 st gul morötter, fint tärnad
  • 1 st silverlök, tunt skivad

Gör så här

  1. Det är svårt att göra för små inläggningar av sill därför bör man göra lite större satser. Detta gör att resultatet och smaken blir bättre. Sillinläggningarna håller i minst två veckor för krämiga sillar och lite längre för klara sillar. Dessa recept räcker till kanske 15-20 personer.
  2. Grundinläggningslag till sill:
  3. Detta recept räcker till 1 kg salta sillfiléer
  4. Sillfiléer från tunna spolas av med kallt vatten och får ligga ett dygn i vatten. Sillfiléer som är urvattnade behöver oftast inte spolas lika länge.
  5. Tänk på att sillen kan variera i sälta när man vattnar ut den. Ingen sill är den andra lik, Spola filéerna i kallt vatten innan de används.
  6. Blanda ättikssprit, vatten och socker och låt koka upp. Tillsätt kryddor, morötter och silverlök, sjud i ca 10 minuter. Låt lagen svalna. Ett tips för fräschare utseende på grönsakerna. Sila av lagen och släng de kokta grönsakerna. När man sedan lägger in sillen i smaker gör man nya grönsaker.
  7. Havtornssill
  8. Skär sillen och grönsakerna i bitar. Varva sill, havtorn, grönsaker och kryddor i burkar eller krus. Sila och häll över inläggningslag. Låt stå i kyl i 2 dagar.
  9. Tandoorisill
  10. Blanda yoghurt, majonnäs, tandoorikrydda och honung. Skär sillen i bitar och lägg de skurna bitarna i tandoorisåsen. Låt stå i kyl i 2 dagar.
  11. Sill på Mackmyra Preludium 02
  12. Koka upp ättikssprit, socker, vatten och whisky tillsammans med kryddor och grönsaker på låg temperatur. När vätskan har sjudit upp och sockret har smält sänker man värmen och låter sjuda i 5 minuter, ta av och kyl. Skär matjessillen i bitar och torka torra. Blanda sillen med den svalnade sillagen och ställ i kyl.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept