Småländsk ostkaka

4

Du behöver

  • 3 liter mjölk, 3 %
  • 75 g vetemjöl
  • 2 tsk ostlöpe

Dag 2

  • 240 g vispgrädde
  • 2,5 ägg
  • 90 g socker
  • 2 små bittermandlar, finrivna
  • 0,25 dl rostade, hackade sötmandlar

Gör så här

  1. Vispa 2 dl mjölk med vetemjöl och ostlöpe till en slät smet. Värm resten av mjölken till 35 grader, använd en termometer. Tillsätt mjölblandningen och värm till 37 grader. Låt stå ca 30 minuter. Häll försiktigt bort vätskan (vasslen) och spara ostmassan. Lägg massan i en handduk som får rinna av i en sil över natten.
  2. Tillsätt grädde, ägg, socker, bitter- och sötmandlar. Häll upp smeten i portionsformar eller i en stor form. Sätt ugnen på 165 grader. Grädda ostkakan tills den har fått fin färg och har stannat när man skakar formen lite lätt. Akta så att ostkakan inte gräddas för mycket och blir torr.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept