Moussaka

4

Du behöver

  • 2 auberginer, ca 600 g
  • 1 tsk salt

Köttfärssås:

  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • smör
  • 400 g köttfärs
  • 1 burk krossade tomater, ca 400 g
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 krm mald kanel
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Ostsås:
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • 2 dl Arla Köket riven ost gratäng
  • 1 krm salt
  • 1 ägg

Gör så här

  1. Gör så här
  2. Sätt ugnen på 225°. Skär aubergine i centimetertjocka skivor och lägg på hushållspapper. Strö över salt. Skala och hacka löken och vitlöken. Fräs mjuk i smör i en stekpanna. Lägg i köttfärsen och stek den under omrörning så att den smular sig. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, kanel, salt och peppar. Låt såsen koka ca 5 min. Vispa ut mjölet i hälften av mjölken i en kastrull. Häll i resten av mjölken och låt det koka upp under vispning. Låt såsen koka ca 3 min. Rör ner 11/2 dl av osten, salt och uppvispat ägg. Torka av aubergineskivorna och stek dem i smör i en stekpanna ca 1 min per sida. Varva köttfärssås och aubergineskivor i en smord ugnssäker form. Häll över såsen och strö över resten av osten. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Servera med en sallad. Tips Istället för att laga egen ostsås kan man använda 5 dl Kelda ostsås.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept