Lutfisk

5

Du behöver

  • 1 kg lutfisk
  • 1 tsk salt

Vit sås:

  • 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 4 dl mjölk
  • 2 dl vispgrädde
  • riven muskot efter smak
  • salt och vitpeppar
  • Brässerad brysselkål
  • 15 brysselkål
  • 10 cm purjolök
  • 1 msk smör
  • 1 dl vitt vin
  • 1 dl buljong
  • 50 g knaperstekt sidfläsk

Gör så här

  1. Skölj lutfisken i rinnande kallt vatten tills vattnet är klart. Låt fisken ligga i vatten över natten.
  2. Lägg fisken i en form och täck med aluminiumfolie. Sätt ugnen på 200 grader och tillaga i ca 20-25 minuter. Ta ut lutfisken och låt den vila innan servering. Alternativt, lägg lutfisken på ett fat i mikron. Täck med plastfolie. Tillaga på full effekt i 10-12 minuter. Låt den vila i 2 minuter.
  3. Smält smör i en kastrull. Rör i mjölet fräs försiktigt under omrörning i ca 3 minuter. Tillsätt varm mjölk under omrörning. Häll sedan i grädde. Låt koka under omrörning i ytterliggare 5 minuter. Smaka av och krydda med salt, muskot och peppar. Servera tillsammans med lutfisken.
  4. Plocka bladen från brysselkålen och skär purjolöken i bitar. Smält smöret i en kastrull, lägg i brysselkål och purjo, sautera någon minut. Häll sedan på vin och buljong, sjud i 10 minuter tills kålen är mjuk.
  5. Servera lutfisk med vitsås, brysselkål och sidfläsk.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept