Lättrimmad lax med rönnbärsfärskost

4

Du behöver

  • Lättrimmad lax
  • 400 g färdig rimmad lax
  • 2 skivor kavring
  • 0,25 dels påse fänkålsfrö (16 g)
  • 0,25 dels påse anisfrö (16 g påse)
  • 2 msk vegetabilisk olja
  • Rönnbärsfärskost
  • 200 g färskost med yoghurtsmak.
  • 2 msk rönnbärsgelé
  • krasse till garnering
  • Julsnapsinkokta rönnbär
  • De inkokta rönnbären passar utmärkt till julbordets kötträtter.
  • 1 dl råsocker
  • 1 dl vatten
  • 6 st svartpepparkorn, grovt krossade
  • 4 msk Gripsholms julsnaps
  • 2 dl rönnbär

Gör så här

  1. Tillredning
  2. 1.Koka upp vatten, råsocker och de krossade pepparkornen. Efter 2 min silas pepparkornen bort.
  3. 2.Tillsätt 4 msk julsnaps efter smak och tycke. Häll därefter i rönnbären och låt det sjuda i ytterliggare 2 min. Ta sedan av kastrullen och låt den stå i kylen i ett dygn.
  4. 3.Blanda färskost med rönnbärsgelé.
  5. 4.Avlägsna skinnet på laxen och skär den sedan längsgående i breda stavar.
  6. 5.Rulla in stavarna i aluminiumfolie som en karamell. Frys sedan laxen lätt.
  7. 6.Skär kavringen i tärningar och mixa sönder dem i en kryddkvarn eller hushållsmaskin.
  8. 7.Rosta anis och fänkål i en torr stekpanna. Kör därefter kryddorna i en kryddkvarn (alternativt i en liten kaffekvarn eller mortel).
  9. 8.Blanda kryddor med kavring och rulla laxen i smulblandningen.
  10. 9.Hetta upp några droppar olja i en teflonpanna. Oljan ska vara mycket varm.
  11. 10.Halstra laxrullarna lätt och snabbt i teflonpannan. Lägg därefter upp laxen på skärbräda och skär i skivor.
  12. 11.Servera laxen med rönnbärsfärskost, krasse och några färska rönnbär.
  13. Tips!
  14. För att lättare skära snygga skivor av laxen är tipset att antingen frysa den lätt eller linda in den i plastfolie för att sedan skärs upp den.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept