Järpar på vildsvin

4

Du behöver

  • 400 g vildsvinskött, grovmaltet av framdel
  • 1 dl katrinplommon, grovhackade
  • 1 st ägg
  • 1 msk crème fraîche
  • 2 msk timjan
  • salt och peppar
  • 10 skivor kallrökt skinka, tunna skivor
  • 2 st bakpotatisar
  • 8 st små morötter
  • 1 tsk socker
  • 1 msk körvel

Ingefärssmörsås:

  • 0,5 dl svampbuljong
  • 2 msk soja
  • 100 g kallt smör
  • 2 msk ingefära, riven
  • Svampfond:
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 st schalottenlök
  • 2 msk olja
  • 300 g putsad svamp
  • salt
  • 4 dl kraftig viltfond eller kycklingfond

Gör så här

  1. Blanda färsen med katrinplommon, ägg, crème fraîche, timjan, salt och peppar.
  2. Forma 3 järpar per person.
  3. Linda in dem i skinkan.
  4. Täck med folie.
  5. Sätt in i 150 grader varm ugn i ca 10 min.
  6. Lägg järparna i en stekpanna och bryn dem för att få lite färg.
  7. Tvätta bakpotatisen. Skär dem i 1 1/2 cm tjocka skivor. Koka dem i 10 min. Ta upp dem. Torka dem på hushållspapper. Stek dem gyllenbruna i smör.
  8. Morötterna putsas och skivas grovt. Fräs dem på svag värme. Smaka av med lite salt och socker.
  9. Hacka körveln.
  10. Lägg en till två potatisskivor per person på tallriken.
  11. Lägg på järparna.
  12. Toppa med ingefärssmörssås och morötterna.
  13. Ingefärssmörsås:
  14. Koka ihop svampbuljongen med soja.
  15. Skär smöret i små bitar och vispa ner i svampbuljongen.
  16. Tillsätt ingefäran.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept