Inkokt lax som bufférätt

12

Du behöver

  • Ingredienser till grundrecept (grundlagen) för inkokning av lax
  • 400 g lax, gärna mittbiten så att den är så jämnstor som möjligt.
  • 3 dl vatten
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 0,5 morot, skivad
  • 1 schalottenlök, strimlad
  • 0,25 del fänkål, strimlad
  • 5 cm strimlad purjolök, den vita delen
  • 7 vitpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 0,5 msk salt
  • Garnityr
  • 24 skalade räkor
  • 1 knippe dill
  • Enkel smörsås
  • 0,5 dl crème fraîche
  • 0,5 dl normalsaltat smör
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 1 tsk pressad citron eller efter smak

Gör så här

  1. Tillredning
  2. Moment 1-3 går med fördel att förbereda redan dagen innan.
  3. Blanda alla ingredienser till grundlagen. Låt lagen sedan koka upp.
  4. Skär laxen i 12 jämnstora kuber. För bäst resultat ska laxen skäras rå.
  5. Lägg laxen i den kokande lagen. Sjud upp. Lägg på locket och dra sedan av kastrullen från spisen. Låt stå i ca 10 minuter beroende på laxens tjocklek. Laxen kan gärna kallna i lagen och stå i kylskåpet över natten.
  6. Gör såsen genom att blanda smör, crème fraiche och grädde i en kastrull. Sjud upp under omrörning. Pressa i citron och mixa sedan såsen med en stavmixer.
  7. Ta upp laxen och låt den rinna av. Lägg upp en laxkub och två räkor per portion. Ringla sedan över lite sås. Garnera slutligen med dill.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept