Inkokt lax med grov senapssås och savoykål

4

Du behöver

  • 600 g laxfilé

Court bouillon:

  • 1 st morot, i mindre bitar
  • 0,5 st purjolök det vita, strimlad
  • 1 st selleristjälk, i mindre bitar
  • 0,5 st silverlök
  • 6 dl vatten
  • 1 dl vitt vin
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 2 st lagerblad
  • 1 msk fänkålsfrö
  • 3 skivor apelsin
  • 8 st vitpepparkorn
  • 0,2 huvud savoykål
  • 1 msk smör

Gör så här

  1. Koka upp vatten, vin och vinäger till Court bouillon. Lägg i salt, kryddor och grönsaker, låt sjuda i ca 10 minuter. Skär laxen i kuber 2 x 2 cm. Lägg laxkuberna i en form med minst 3 cm hög kant. Sila och häll den varma lagen över laxkuberna. Låt laxen ligga och svalna i lagen. Vid servering plocka upp och låt laxen rinna av.
  2. Blanda vitt vin, court bouillon och schalottenlök koka upp och reducera till hälften. Häll sedan i grädden och sjud upp såsen. Strimla savoykålen och fräs den i lite smör. Blanda ner hälften av såsen i kålen och koka ner till krämig konsistens.
  3. Låt återstående sås koka ner till lite tjockare konsistens och smaksätt den med dijonsenap samt eventuellt lite salt.
  4. Servera laxen med savoykål, sås och kokt potatis.
  5. Tips: den inkokta laxen kan man göra upp till två dagar i förväg innan jul. Låt då bara laxen stå i lagen i kylen.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept