Inkokt lax med enkel smörsås - som mellanrätt

Du behöver

  • Ca 600 g lax. Använd mittbiten så att den är så jämnstor som möjligt
  • Grundlagen
  • 3 dl vatten
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 0,5 morot, skivad
  • 1 schalottenlök, strimlad
  • 0,25 fänkål, strimlad
  • 5 cm strimlad purjolök, den vita delen
  • 7 vitpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 0,5 msk salt
  • Garnityr
  • 25 skalade räkor
  • 1 knippe dill
  • 2 msk riven pepparrot
  • Enkel smörsås
  • 0,5 dl crème fraîche
  • 0,5 dl normalsaltat smör
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 1 tsk pressad citron eller efter smak

Gör så här

  1. Tillredning
  2. Moment 1-3 kan med fördel förberedas redan dagen innan.
  3. Blanda alla ingredienser till grundlagen.
  4. Låt lagen sedan koka upp.
  5. Skär laxen i 4 jämnstora portionsbitar.
  6. Lägg laxen i den kokande lagen. Sjud upp. Lägg på locket och dra sedan av kastrullen från spisen. Låt stå 10 till 15 minuter beroende på laxens tjocklek. Laxen kan gärna kallna i lagen och stå i kylskåpet över natten.
  7. Garnityren görs genom att blanda de skalade räkorna, pepparroten och dillen.
  8. Gör såsen genom att blanda smör, crème fraiche och grädde i en kastrull. Sjud upp under omrörning. Pressa i citron och mixa sedan såsen med en stavmixer.
  9. Ta upp laxen ur lagen och låt den rinna av. Lägg sedan upp den på tallriken tillsammans med garneringen och den enkla smörsåsen.
  10. Servera med potatispuré eller pressad potatis.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept