Inkokt lax

Du behöver

  • 600 g laxfilé

Court bouillon:

  • 1 st morötter, i mindre bitar
  • 0,5 st purjolök det vita, strimlad
  • 1 st selleristjälk, i mindre bitar
  • 0,5 st silverlök
  • 6 dl vatten
  • 1 dl vitt vin
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 2 st lagerblad
  • 1 msk fänkålsfrö
  • 3 skivor apelsin
  • 8 st vitpepparkorn

Gör så här

  1. Koka upp vatten, vin och vinäger till Court bouillon. Lägg i salt, kryddor och grönsaker, låt sjuda i ca 10 minuter. Skär laxen i kuber 2 x 2 cm. Lägg laxkuberna i en form med minst 3 cm hög kant. Sila och häll den varma lagen över laxkuberna. Låt laxen ligga och svalna i lagen. Vid servering plocka upp och låt laxen rinna av.
  2. Tips: den inkokta laxen kan man göra upp till två dagar i förväg innan jul. Låt då bara laxen stå i lagen i kylen
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept