Grundinläggningslag till sill

Grundinläggningslag till sill
Foto: Fredrik Sandin Carlsson
Gert Klötzke porträtt
Gert Klötzke porträtt

Grundinläggningslag till sill

11 ingredienser

20 min

Gert Klötzkes recept inläggningslag är en bra grund när du vill lägga in egen sill till julbordet.

Ingredienser

  • 2 dl ättiksprit 12 %
  • 6 dl vatten
  • 4 dl strösocker
  • 2 kanelstänger
  • 4 lagerblad
  • 8 vitpepparkorn
  • 8 kryddpepparkorn
  • 6 torkade nejlikor
  • 8 korianderfrön
  • 2 morötter, tunt skivad
  • 1 silverlök, tunt strimlad

Gör så här

  1. Sillfiléer från tunna spolas av med kallt vatten och får ligga ett dygn i vatten. Sillfiléer som är urvattnade behöver oftast inte spolas lika länge.
  2. Tänk på att sillen kan variera i sälta när man vattnar ut den. Ingen sill är den andra lik. Spola filéerna i kallt vatten innan de används.
  3. Blanda ättikssprit, vatten och socker och låt koka upp.
  4. Skiva morötterna och silverlöken.
  5. Tillsätt kryddor, morötter och silverlök, sjud i cirka 10 minuter.
  6. Låt lagen svalna.