Croquette på Sörmlands ädel med rabarber & päronmarmelad

4

Du behöver

  • marmelad
  • 250 g rabarber
  • 250 g päron
  • 350 g socker
  • ett lagerblad
  • Ett par droppar grenadin
  • lime
  • Croquette, Sörmlands ädel
  • 60 g Sörmlands ädel
  • 60 g Philadelpia ost
  • 1 tsk picklad ingefära
  • Rostade nötter, pistage, mandel, pinjenötter ca ½ dl
  • Bavaroise
  • 100 ml mjölk
  • 100 ml grädde
  • 1 vaniljstång
  • 50 g socker
  • 3 stora äggulor
  • 2 blad gelatin
  • 100 g vispgrädde
  • Rabarber kompott
  • 250 g rabarber
  • 100 g socker
  • 15 g citronjuice
  • 15 g grenadin
  • 25 g vatten
  • 1 stjälk citrongräs
  • Flarn
  • 35 g florsocker
  • 30 g äggvita
  • 30 g vetemjöl
  • 30 g grädde
  • lite riven muskotnöt
  • vallmofrön

Gör så här

  1. Marmelad:
  2. -Lägg alla ingredienser i en liten kastrull. Sjud under lock i ca 20 minuter. rör om med jämna mellanrum. Ta av locket och koka försiktigt till en marmelad liknande konsistens. Smaka av med pressad lime.
  3. Croquette, Sörmlands ädel
  4. -Blanda sörmlandsädel med philadelpia ost och hackad picklad ingefära till en slät massa. Rulla i hackade rostade nötter.
  5. -Servera tillsammans med marmeladen.
  6. Bavaroise
  7. -koka upp mjölk, grädde, vaniljstång samt hälften av sockret. Ta åt sidan när kokat upp och låt stå 10 minuter. Vispa under tiden äggulor och resterande socker till ett vitt skum. Häll sedan försiktigt mjölkblandningen ner i ägget. Häll tillbaka i kastrullen och sjud upp under omrörning till 83 grader eller tills såsen börjar tjockna. Ta av från värmen och smält i gelatin. Sila. Ställ åt sidan för att svalna. När smeten är rumstemp så vänder man försiktigt i lätt vispad grädde, fördela sedan i formar och ställ i kyl tills servering.
  8. Rabarber kompott
  9. -Skär rabarbern i mindre bitar. Koka upp socker, citron, grenadin, vatten och citrongräs. Lägg i rabarbern och låt dra i 20 minuter under lock. Sila av rabarbern och rör till en kompott. Spär eventuellt med lite vätska.
  10. Flarn
  11. Blanda alla ingredienser till en slät smet. Krydda med muskotnöt. Bred ut smeten på silikonmatta och strö vallmofrön över. Baka i ugn på 175 grader tills kakan sätter sig. Ca 5-7 minuter. tag ut och låt svalna bryt i önskad form.
  12. Vid servering:
  13. Lägg lite rabarberkompott på bavaroisen och stick ner ett flarn i varje glas.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept