Älggryta med kokos och vanilj

4

Du behöver

  • 1 kg älgkött, skuret i 1 0.5-2 cm stora bitar
  • 2 msk smör
  • 2 st chili
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 4 cm skalad ingefära
  • 1 st vaniljstång
  • 8 dl kokosmjölk
  • 1 msk smör
  • 1 msk limejuice
  • salt

Pumparis:

  • 3 msk olja
  • 1 st finhackad schalottenlök
  • 300 g tärnad pumpa
  • 125 g rundkornigt ris
  • 3 dl grönsaksfond
  • 0,5 tsk salt

Gör så här

  1. Salta och peppra köttet. Bryn köttet i en kastrull.
  2. När köttet är nästan färdigbrynt tillsätt den grovhackade vitlöken och chilin.
  3. Slå på kokosmjölken.
  4. Skrapa ur vaniljen ur vaniljstången och spar den till smaksättning. Låt stången koka med i grytan.
  5. Ge ett uppkok på plattan.
  6. Sätt in i ugn ca 1-1 1/2 timme i 150 grader.
  7. Ta upp köttet.
  8. Koka ner såsen något.
  9. Mixa såsen med smöret och vaniljkärnorna, slå tillbaka i grytan.
  10. Red av med maizena. Smaka av med limejuice och salt.
  11. Häll såsen över det varma köttet.
  12. Servera gärna med pumparis.
  13. Pumparis:
  14. Värm oljan i en kastrull.
  15. Tillsätt schalottenlök och pumpa. Fräs på svag värme tills det blir glansigt.
  16. Fräs med riset en stund och tillsätt sedan fonden. Salta.
  17. Låt koka upp och koka färdigt på svag värme under lock.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept