Jordgubbs- och rabarbersoppa

10

Du behöver

  • 500 g rabarber
  • 200 g jordgubbar, frysta
  • 1 l vatten
  • 200 g socker
  • citronsaft
  • 1 st kanelstång ceylon
  • 0,5 st vaniljstång
  • citron

Jordgubbskärna

  • 250 g jordgubbar, frysta
  • 2 dl vatten
  • 75 g socker
  • 2 st gelatinblad

Chibbouste

  • 6 dl grädde
  • 4 st äggulor
  • 1 st gelatinblad
  • 60 g socker
  • 250 g vit choklad, hackad
  • 2 msk hackad basilika

Gör så här

  1. Soppa
    Skala och skär rabarbern i bitar på ca 2 cm.
  2. Dela och skrapa ur vaniljstången.
  3. Koka vatten, socker, kanel och vaniljfrön och stång i 10 minuter.
  4. Rabarbern ska vara precis genomstekt men inte mosig.
  5. Ta upp rabarbern och vaniljstången.
  6. Lägg i jordgubbarna och kyl ner.
  7. Smak av med citron och socker.
  8. Sila och servera iskall.
  9. Jordgubbskärna
    Koka upp vatten med socker och lös gelatinet i det.
  10. Tillsätt jordgubbar och kör allt slätt i en mixer.
  11. Fyll små formar som får plats i chibbousten och frys in.
  12. Placera sedan dessa in mitten av varje chibboust, som en överraskning. Det kan också frysas i en stor form och skäras ut med små formar.
  13. Chibbouste
    Vispa upp 5 dl av grädden lätt och förvara kallt.
  14. Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten, ca 5 minuter (se eventuella anvisningar på förpackningen).
  15. Blanda äggulor, socker och 1 dl grädde.
  16. Koka sakta och rör om, koka tills du ser en bubbla inte mer! Då kan det spricka.
  17. Ha i den vita chokladen och blötlagt gelatinblad.
  18. Låt detta smälta i en minut innan du blandar så det blir en slät smet.
  19. Kyl till 37 grader och vänd i den vispade grädden och hackad basilika.
  20. Fyll i formar och stoppa jordgubbskärnan i mitten.
  21. Sorbet
    Jordgubbssorbet görs på vanligt sätt av frysta jordgubbar (ska inte kokas).
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept