Gazpacho á la Klein

Gazpacho á la Klein
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Gazpacho á la Klein

21 ingredienser

En varm sommardag kan det kännas svalkande med en kall soppa. Gazpachons ursprungsrecept kommer från Spanien, men nog smakar den bra även i en svensk berså.

Ingredienser

portioner
  • 5 dl grönsaksbuljong, kall
  • 1,5 gul lök
  • 0,5 gurka
  • 3 tomater
  • 1 röd paprika
  • 1 grön paprika
  • 0,5 kruka färsk persilja
  • 0,5 kruka färsk gräslök
  • 1 msk torkad körvel
  • 1 dl olivolja
  • salt
  • vitpeppar
  • citron, pressad
  • 1 klyfta vitlök

Till servering:

  • 0,5 gul lök
  • 10 cm gurka
  • 2 tomater
  • 0,5 kruka färsk gräslök
  • 0,5 kruka färsk persilja
  • 3 skivor vitt bröd
  • 2 msk smör

Gör så här

  1. Skålla, skala och kärna ut tomaterna. Dela och kärna ur paprikorna. Skär paprika, gurka och tomater i fina tärningar. Finhacka lök, gräslök och persilja, även grönsaker och örter till servering. Lägg upp grönsakerna till servering i separata skålar och ställ kallt.
  2. Lägg lök, tomater, paprika, persilja och gräslök, i en matberedare eller mixer. Tillsätt olja och körvel och kör till puré. Blanda i den kalla buljongen. Krydda med salt, nymalen peppar, pressad vitlök och citron. Ställ kallt.
  3. Skär bort kanterna från brödet och skär det i tärningar. Stek dem guldfärgade i lite smör. Häll upp soppan i kalla tallrikar. Garnera med persilja och gräslök. Servera soppan med de hackade grönsakerna och brödtärningarna i separata skålar.