Choklad- och brynt smörkaramell och krispig jordärtskocka

Du behöver

Chokladbotten

  • 185 g osaltat smör, rumstempererat
  • 225 g mörk choklad, 65% kakaohalt, smält
  • 90 g florsocker
  • 13 g kakao
  • 340 g äggvita
  • 125 g socker
  • 100 g äggula
  • 1 st ägg

Chokladmousse

  • 125 g grädde
  • 175 g mörk choklad, 60% kakaohalt
  • 3 st äggulor
  • 75 g socker
  • 125 g grädde

Brynt smör karamellsås

  • 125 g socker
  • 25 g brynt smör
  • 180 g grädde
  • salt

Krispig jordärtskocka

  • 4 st jordärtskockor
  • lite olivolja
  • salt

Gör så här

  1. Choklad botten
    Blanda det rumstempererade smöret med florsocker, kakao och den smälta chokladen.
  2. Tillsätt äggula och det hela ägget.
  3. Vispa en maräng med äggvitan och sockret och vänd ihop med choklad smeten ovan.
  4. Fördela i form och baka av på 170 grader.
  5. Chokladmousse
    Värm första delen grädde och slå över den mörka chokladen, rör ihop till en slät och glansig smet.
  6. Vispa äggulor och sockret i ett vattenbad tills varm och luftig, vänd ihop med chokladen.
  7. Lättvispa andra delen av grädden och vänd ihop med ovanstående.
  8. Häll chokladmoussen i formen med chokladbottnen och frys.
  9. Karamellsås med brynt smör
    Smält sockret i en kastrull till karamell, släck den med det brynta smöret.
  10. Tillsätt grädden och en liten nypa salt och koka till allt löst sig.
  11. Krispig jordärtskocka
    Skala jordärtskockorna och riv på grova sidan av ett rivjärn.
  12. Stek dem i olivolja tills gyllenbruna, smaka upp med lite salt.
  13. Servering Ta ut den frysta chokladmoussen och skär i önskad storlek och låt temperera, slå sedan lite av den brynta smörkaramellen över och avsluta med den krispiga jordärtskockan.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept