Garden rolls med fjordlax och chaoton, pilgrimsmussla och piri piri, avokado och tomatsalsa

Garden rolls med fjordlax och chaoton, pilgrimsmussla och piri piri, avokado och tomatsalsa
Foto: TV4
Kockarnas kamp 2017 Jonas Svensson
Kockarnas kamp 2017 Jonas Svensson

Garden rolls med fjordlax och chaoton, pilgrimsmussla och piri piri, avokado och tomatsalsa

31 ingredienser

45 m

Tre sorters fräscha garden rolls med olika fyllningar!

Ingredienser

portioner rullar
  • 12 ark rispapper
  • 1 rättika
  • 1 cosmopolitansallad
  • 2 morötter

Fjordlax och chao ton

  • 150 g lax
  • 2 röda chilifrukter
  • 2 gröna chilifrukter
  • 3 limefrukter
  • 2 msk strösocker
  • 0,5 dl fisksås
  • 1 msk mynta, hackad
  • 1 msk färsk koriander, hackad

Pilgrimsmussla och piri piri

  • 4 pilgrimsmusslor
  • 2 gröna chilifrukter
  • 3 msk färsk koriander, hackad
  • 3 limefrukter
  • 0,5 dl fisksås
  • 1 dl spenat
  • 4 klyftor vitlök

Avokado, edamame och tomatsalsa

  • 2 avokador
  • 1 bifftomat
  • 1 rödlök
  • 2 röda chilifrukter
  • olivolja
  • sherryvinäger
  • 50 g sojabönor
  • 3 msk olivolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk malen koriander
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Börja med att strimla rättika, cosmopolitan sallad och morötter i stavar och spola sedan dessa i kallt vatten.
  2. Fyll en bunke med varmt vatten doppa ett rispapper i taget snabbt i det varma vatten och lägg på bänken, börja fylla med de skurna grönsakerna och fyll sedan med lax, pilgrimsmussla eller avokado. Doppa i tillhörande sås.

Fjordlax och chao ton

  1. Skär laxen i stavar lika långa som rispapperna. Lägg laxen i fyra rispapper med de skurna grönsakerna. Rulla över ett varv, vik ihop kanterna och fortsätt rulla rispappret hela vägen.
  2. Hacka röd och grön chili fint och blanda med limesaft, socker, fisksås, hackad mynta och hackad koriander. Doppa fjordlaxrollsen i chao ton såsen.

Pilgrimsmussla och piri piri

  1. Dela pilgrimsmusslorna i 3 skivor. Lägg musslorna i fyra rispapper med de skurna grönsakerna. Rulla över ett varv, vik ihop kanterna och fortsätt rulla rispappret hela vägen.
  2. Mixa grön chili, koriander, limejuice, fisksås, spenat och vitlök. Doppa rollsen med pilgrimsmussla i piri pirin.

Avokado, edamame och tomatsalsa

  1. Skala och skiva avokado. Mixa en kräm av sojabönor, olivolja, vitlök, koriander samt salt och peppar.
  2. Lägg avokado i fyra rispapper med de skurna grönsakerna och krämen. Rulla över ett varv, vik ihop kanterna och fortsätt rulla rispappret hela vägen.
  3. Skala och tärna tomat, hacka rödlök och chili och blanda ihop, smaksätt med olivolja och sherryvinäger och rör ihop till en tomatsalsa. Doppa avokadorollsen i tomatsalsan.

Maya Samuelssons dryckestips:

  1. Torr Riesling
    Georg Breuer Riesling Sauvage
    2015
    Tyskland, Rheingau
    Nr: 5899

  2. Riesling med sötma
    Dr L Riesling
    2014
    Tyskland, Mosel
    Nr: 7218