“Gården är en helhet, allt hänger ihop”

“Gården är en helhet, allt hänger ihop”

I Filip Poons köttskola - en resa bland svenska gårdar besöker Filip Poon bland annat Magnus Jönsson i Östra Sallerup i Skåne. Magnus växte upp i ett vanligt villakvarter men har alltid gillat lamm. Nu är han inte bara en lammbonde utan talesman för branschen och har byggt upp en verksamhet där allting hänger ihop.

Magnus har hållit på med får och lamm sedan 2004, men är inte uppvuxen på bondgård. Hans föräldrar skaffade får som en hobbyverksamhet och det var där intresset föddes. Han är beviset på att du kan bli köttbonde även om du är uppväxt i ett helt vanligt villakvarter.
– När det var dags att välja gymnasium valde jag att gå på lantbruksskola, och har sedan jobbat som anställd på ett antal svenska gårdar och i Australien och utbildade mig till lantmästare på SLU i Alnarp, säger Magnus Jönsson.

Efter en tid som konsult och rådgivare i lantbruksnäringen blev suget att jobba med lamm själv för stort och han skaffade en verksamhet med får och en liten gård vid sidan av, precis som sina föräldrar. Företaget har sedan växt allt eftersom och 2008 valde Magnus att satsa på det egna företaget fullt ut. Östra Sallerup var gården där det började, och 2011 tog Magnus över även sambons gård i Bessinge där hennes pappa var mjölkbonde, men nu är det lamm som gäller där.
– Affärsidén är att olika verksamheter går hand i hand och att det finns synergier mellan lamm, nöt och växtodling och en del vindkraftsproduktion - allting hänger ihop, säger Magnus.

Hur ser du på ditt yrke som köttbonde?
– Lammen är mitt huvudfokus, jag ser mig som livsmedelsproducent och vi odlar spannmål och producerar kött, men mitt hjärta ligger närmast lammnäringen.

Har du en extra fördel som köttbonde med din bakgrund?
– Absolut, min bredd har varit en stor fördel eftersom jag har haft bra koll på senaste rönen och forskningen i mitt tidigare jobb som rådgivare. När jag satt vid köksbordet hos en lantbrukare och berättade om alla nya rön var det inte alltid lätt för dem att omsätta det i praktiken inser jag nu. Jag har blivit mer ödmjuk inför lantbrukarens vardag när jag själv är en del av den. Så det var bra att ha den praktiska erfarenheten i att vara rådgivare och insikterna från rådgivningen nu när jag jobbar mest praktiskt.

Vilka är fördelarna med att vara lammbonde?
– Jag brukar säga att så länge fördelarna vida överstiger nackdelarna är det riktigt roligt, att leva med årstiderna i ett så här variationsrikt arbete det är helt fantastiskt, att leva med naturens skiftningar och med djuren.

Vad är det roligaste med att vara köttbonde?
– Det varierar det också, lamning är fantastiskt kul när den drar igång, då är det förbaskat roligt men efter det i två månader vill jag ha något nytt. När skörden kommer är jag peppad för att köra så det ryker men efter en period så vill jag att det ska hända något nytt igen..

Är du en rastlös person?
– Ja det är jag, men mycket är så förbaskat roligt, det tråkigaste som finns är när det är stiltje, men att smälta ihop allt till en helhet är det roligaste.

Vilken är den vanligaste myten om köttbonde eller bonde i allmänhet som du möter?
– Ja när jag gick på lantbruksskolan i gymnasiet med klasskompisar som vuxit upp på bondgård hade jag en lärare som sa till oss att det var bara de med gård att ärva som kunde bli bönder. Vi andra kunde glömma eget lantbruk. Det har jag burit med mig och det har både provocerat och sporrat mig, det har varit kämpigt men visst går det att komma in i branschen ändå.

Om du inte var bonde vad skulle du göra då?
– Jag hade säkert varit egen företagare på ett eller annat sätt, jag tycker om att räkna och är lite praktiskt lagd så förmodligen ekonom. Eller elektriker, det är kul att skruva och mecka.

Mer från Poons köttskola

Nors köttfärssås

Nors köttfärs

Nors gård
1 h
Lammgryta från Bessinge
1 h
Charktallrik för två
15 m
Nysäters stek i lergryta
2 h