Garam masala

Garam masala
Foto: TV4

Garam masala är en het indisk kryddblandning som förekommer i ett otal varianter och ingår i många kött- och grönsaksrecept. Den kan innehålla upp till fyrtio olika kryddor. Här används dock endast sex, omsorgsfullt utvalda och i noggranna proportioner. En brevvåg är ett utmärkt hjälpmedel.

26 januari 2009
Visa mer
1

Du behöver

  • 275 g svarta spiskumminfrön
  • 110 g kanelstång
  • 25 g kryddnejlika
  • 50 g hel svartpeppar
  • 5 bruna kardemummakapslar
  • 10 gröna kardemummakapslar med skal

Gör så här

  1. Värm ugnen till högsta värme. När ugnen nått högsta temperatur, låt den stå på i 5 minuter och stäng sedan av den. Skala de bruna kardemummakapslarna och ta bara med fröna.
  2. Lägg spiskummin, kanelstång, nejlikor, svartpeppar, bruna kardemummakärnor och hela gröna kardemummakapslar på en plåt. Sätt in plåten i ugnen genast när den stängts av och låt den stå kvar tills ugnen är kall.
  3. Stöt de torra kryddorna fint med mortel. Använd inte mixer eller matberedare, då bränns den fina aromen. Lägg blandningen i en burk med tättslutande lock. Blandningen behåller aromen länge, men tycker du satsen är för stor så minska den till hälften.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept