Gammeldags äppelkaka i glas

1 h
4
Gammeldags äppelkaka i glas
Foto: TV4

Paj i glas! Vaniljdoftande äppelmos toppas med mandelsmulor och vispad grädde.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

21 september 2015
Visa mer
1 h
4

Du behöver

Äppelmos

  • 800 g äpplen
  • ca 1 dl vatten
  • 120 g socker
  • 0,5 vaniljstång, frön

Smulor

  • 2 msk smör
  • 150 g ströbröd
  • 30 g socker
  • 300 g mandelbiskvier, krossade

Servering

  • 2 dl vispgrädde
  • 0,5 dl portvin

Gör så här

  1. Äppelmos
    Skölj och halvera äpplen och ta bort kärnhuset. Dela äpplena i bitar.
  2. Sjud äppelbitarna tillsammans med vatten, socker och vaniljfrön i ungefär 10 minuter. Om det behövs, tillsätt mer vatten under tiden.
  3. Mosa äpplena med en gaffel, smaka av om mer socker behövs.
  4. Smulor
    Smält smöret i en stekpanna. Tillsätt ströbröd och socker. Värm ordentligt i ungefär 5 minuter. Bred ut blandningen på en plåt och låt svalna.
  5. Blanda sedan med de krossade mandelbiskvierna.
  6. Montering
    Börja med äppelmos och toppa sedan med smulorna. Skvätt över lite portvin. Låt stå kallt i 30 minuter.
  7. Servering
    Vispa grädden och spritsa på äppelkakorna. Njut!
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept