Gammaldags surstek

Gammaldags surstek
Foto: TV4

Förleds inte av det märkliga namnet! Detta är en rätt att längta efter och lägga till listan av favoritrecept. Rätten behöver några dagar på sig att bli klar, men det är värt alla möda.

26 januari 2009
Visa mer
6

Du behöver

  • ca 1,5 kg vilt -eller nötkött
  • Marinad:
  • 5 dl porter
  • 0,5 dl ättiksprit, 12%
  • 0,5 dl strösocker
  • 2 rödlökar, skivade
  • 1 lagerblad
  • 5-6 vitpepparkorn

Sås:

  • ca 2 dl silad sky
  • 2 dl vatten
  • 0,5 tärning mörk nötbuljong
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 msk vetemjöl
  • vinbärsgelé
  • smör att steka i

Gör så här

  1. Lägg köttet i ett trångt kärl. Blanda marinaden och slå den över köttet. Täck kärlet och ställ det i kyl 5-7 dagar. Vänd köttet några gånger.
  2. Ta upp köttet, torka det torrt och bryn det runtom i smör. Lägg det i en stekgryta. Slå på 2-3 dl silad marinad och brässera sakta under lock tills köttet är mört, 1 1/2-2 timmar. Vänd och ös då och då.
  3. Ta upp köttet och sila skyn. Koka upp sky, buljong och 1 1/2 dl grädde. Rör ut mjölet med resten av grädden och red såsen. Koka 10 minuter. Smaka av med salt och peppar och lite vinbärsgelé. Servera köttet skivat med päronhalvor fyllda med gelé.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept