Gammaldags surstek

Gammaldags surstek
Foto: TV4

En traditionell svensk rätt med den för oss typiskt sötsura smaken. Köttet måste marineras några dagar och därför bör rätten planeras i god tid. Lätt kokta grönsaker hör till liksom kokt potatis.

26 januari 2009
Visa mer
810

Du behöver

  • ca 2 kg nöt- eller älgstek
  • Marinad:
  • 6 dl svagdricka
  • 1,5-2 dl ättiksprit 12%
  • 2 tsk krossade vitpepparkorn
  • 1 tsk krossade kryddpepparkorn
  • 10 st krossade enbär
  • 2-3 st lagerblad, smulade
  • 1 tsk timjan
  • 2 st gula lökar, skivade
  • 3-4 st morötter, skivade

Till koket:

  • 4 dl köttbuljong
  • 4 dl silad marinad
  • salt och peppar

Sås:

  • 3 msk margarin
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 dl silad steksky
  • 2 dl vispgrädde

Tillbehör:

  • små morötter, gröna ärter, gröna bönor- hastigt värmda i smör
  • gelé eller syltade rönnbär

Gör så här

  1. Lägg steken i ett djupt kärl, ej för stort.
  2. Blanda marinaden och slå över så det täcker. Ställ kallt 3-4 dagar och vänd köttet några gånger under tiden.
  3. Ta sedan upp köttet och låt det rinna av. Krydda runt om med salt och peppar och bryn köttet väl.
  4. Lägg i stekgryta med grönsakerna från marinaden. Späd lite i sänder med buljong och marinad.
  5. Bräsera sakta under lock tills köttet är riktigt mört, 1-2 tim.
  6. Ta upp köttet, sila av och skumma skyn.
  7. Fräs margarin och mjöl i en kastrull, späd med sky och grädde. Koka såsen 10 minuter, smaka av med lite gelé eller messmör.
  8. Servera köttet med sås och tillbehör.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept