Gammaldags kyckling

Gammaldags kyckling
Foto: TV4

Kyckling stekt i gryta och serverad med härligt gräddig sås. Bjud kokt potatis till, riktig gammaldags pressgurka hör också till liksom en god gelé.

12 maj 2009
Visa mer
6

Du behöver

  • 2 färska kycklingar
  • 1 stor knippa persilja
  • 1 gul lök
  • 1 citron
  • 50 g smör
  • 5 dl hönsbuljong
  • 3 dl vispgrädde
  • salt och malen vitpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Skala och klyv löken. Tvätta och skiva citronen. Smält smöret. Krydda kycklingarna med salt och peppar. Stoppa in persiljan, löken och citronen i buken. Lägg i kycklingarna i en smord, ugnssäker form. Pensla dem med resten av smöret och ställ in dem i ugnen. Kycklingarna blir klara på drygt 1 timme.
  2. Koka upp buljongen. Ca 20 minuter före full tid öser du kycklingarna med hälften av den. När de är färdigstekta tar du ut formen. Töm ut all vätska som finns inuti fåglarna i formen. Lägg dem sedan i folie så att de håller värmen.
  3. Sås: Häll över skyn i en kastrull. Slå resten av buljongen i formen och skrapa ordentligt med träsked så att du får med allt det goda. Häll buljongen i kastrullen. Koka ner till hälften. Låt grädden stå och puttra sig tjock i en annan kastrull på låg värme. Häll skyn över grädden, rör om och låt sjuda tills såsen blir lite simmig. Krydda med salt och peppar. Sila sedan såsen och håll den varm. Dela kycklingen i bitar. Servera med såsen och tillbehör.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept