Gammaldags julkorv

Gammaldags julkorv
Foto: TV4
6

Du behöver

  • 2 kg magert fläskkött
  • 1 kg späck
  • 1 kg kall kokt potatis
  • 1,75 l kokt kall mjölk
  • 0,5 l fläskspad
  • 3-4 msk salt
  • 1,5 tsk mald vitpeppar
  • 2 tsk mald kryddpeppar
  • 1 tsk mald nejlika
  • 2 tsk mald ingefära
  • 1 msk strösocker
  • 2 nypor kanel
  • 1 msk potatismjöl
  • 5-6 m krokfjälster

Saltblandning till ingnidning:

  • 1 tsk salpeter
  • 3,5 msk salt
  • 3 msk socker

Gör så här

  1. Mal köttet två gånger, sista gången tillsammans med potatis och späck. Blanda i potatismjöl och kryddor. Arbeta smeten och spä med vätskan, lite i sänder. Koka en liten klick smet i saltat vatten och smaka av noga. Justera kryddningen.
  2. Stoppa korven löst i fjälstren. Bind korven ordentligt i ändarna.
  3. Gnid in korven med saltblandningen och låt ligga kallt i ett dygn. Vill du förvara den längre bör du frysa in eller lagra den i en saltlake.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept