Gammaldags hemrimmad julskinka

Gammaldags hemrimmad julskinka
Foto: TV4

Skinkan bör vattnas ur några timmar innan tillagning. Var noga med när du mäter upp salpeter. Tar du för mycket blir skinkan hård.

26 januari 2009
Visa mer

Du behöver

  • 1 färsk skinka med svål, 3-7 kg

Till ingnidning:

  • 4 msk salt
  • 2 msk socker
  • 0,5 msk salpeter
  • Saltlake:
  • 5 l vatten
  • 900 g salt utan jod
  • 2 msk socker

Till kokning:

  • 1 gul lök
  • 15 kryddpepparkorn
  • 2 lagerblad

Gör så här

  1. Blanda samman salt, socker och salpeter. Gnid in skinkan väl med blandningen och låt stå kallt i ca 24 timmar. Blanda samman vatten, salt och socker till saltlaken i en kastrull. Låt det koka upp och skumma. Låt kallna.
  2. Lägg skinka i laken så att det täcker helt. Ställ kallt och vänd skinkan då och då. Stor skinka upp mot 7 kg bör ligga i ca 3 veckor. Liten skinka runt 3 kg bör ligga i ca 2 veckor.
  3. Kokning: Skala och dela löken. Skölj skinkan i kallt vatten. Stick en köttermometer i skinkan så att spetsen hamnar i mitten. Lägg den i en gryta med svålen uppåt. Häll på vatten, koka upp och skumma väl. Tillsätt kryddpeppar, lagerblad och lök. Sänk värmen ordentligt och låt skinkan sjuda till innertemperatur 75°. Försöka att hålla vatten temperaturen kring 90-100°.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept