Gammaldags älgstek

Gammaldags älgstek
Foto: TV4

Messmör och gelé i såsen ger en fin brytning till det vilda köttet. Rätten är även god att t.ex. laga med rådjur eller hjort.

26 januari 2009
Visa mer
8

Du behöver

  • ca 1,5 kg benfri älgstek
  • Marinad:
  • 1,5 dl rapsolja
  • 0,5 dl vinäger
  • 1 fl porter
  • 2 gula lökar, i klyftor
  • 1 morot, skivad
  • 1 bit rotselleri, strimlad
  • 1 lagerblad
  • 10 enbär
  • 6-8 vitpepparkorn
  • 1 msk krossade korianderkorn

Sås:

  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • silad sky från stekningen
  • 1-2 dl vispgrädde
  • salt och peppar
  • 1 msk messmör
  • 1 msk vinbärsgelé

Gör så här

  1. Blanda olja, vinäger och porter till marinaden. Skär löken i klyftor, skiva moroten och strimla rotsellerin. Lägg i köttet i en plastpåse, slå i marinaden med grönsakerna och lägg påsen i kylen 1 dygn. Vänd påsen ett par gånger.
  2. Värm ugnen till 175°. Ta upp köttet och torka det torrt. Krydda med salt och peppar och lägg det på galler över en långpanna. Stick in en köttermometer i den tjockaste delen. Lägg grönsakerna och marinaden i pannan. Stek mitt i ugnen tills termometern visar 70-75 grader. Låt steken vila.
  3. Sila och skumma marinaden. Fräs smör och mjöl till såsen i en kastrull, späd med steksky och grädde och småkoka ca 10 minuter. Smaka av såsen med messmör och lite gelé. Sås, gelé och kokt brysselkål är gott till.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept