Gamla Riksarkivets blodpudding

Hemgjord blodpudding med massor av smak.

13 december 2016

Du behöver

  • 1 l blod
  • 7 dl öl
  • 1 dl cognac
  • 2 gula lökar, finahackade
  • 3 äpplen, tärnade
  • 1 dl sirap
  • 2 tsk mald ingefära
  • 1 tsk mald kryddpeppar
  • 1 tsk mald nejlika
  • 2 tsk kanel
  • 7 dl rågmjöl
  • 100 g späck, tärnat
  • 1 dl smör
  • 1 msk salt

Servering

  • sirap
  • äpple
  • lök

Gör så här

  1. Fräs äpple och lök i en kastrull tills det börjar ta färg. Tillsätt kryddorna och låt steka med i några sekunder. Slå på öl och cognac, låt koka till hälften återstår. Lägg i späcket och kyl ner allt.
  2. Sila blodet och rör i äppelröran, vispa sedan i rågmjölet.
  3. Smöra en form, häll i smeten, täck med folie och baka på 175 grader i vattenbad i ugnen. Tar ca 1 h.
  4. Kyl över natten och skiva sedan upp och stek blodpuddingen vid servering tillsammans med lök och äpple. Avsluta med lite sirap.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept