Chianti Risotto med parmesanost, duvbröst och Chianti

Du behöver

  • 240 gram abrorioris
  • 2 små duvor (kan ersättas med kyckling)
  • 2 små gula lökar
  • 2 morötter
  • 2 selleristjälkar
  • 2 timjankvistar
  • 1 kanelstång
  • 3 kryddnejlikor
  • 3 torkade enbär
  • 1 lagerblad
  • 50 gram riven parmesan
  • 100 gram olivolja
  • 1 liter buljong kokt på duvskroven

Gör så här

  1. Bena ur duvorna. Lägg duvskroven på en ugnsplåt tillsammans med en lök, en morot och en selleristjälk i skivor. Stek i ugn 200 grader i ca 15 minuter.
  2. Lägg skroven och grönsakerna i en tjockbottnad kastrullen, häll på två glas rött Chianti-vin och koka upp. Lägg till timjan, kanel och enbären. När vinet kokat ner till hälften, häll på vatten så att skroven täcks och koka ner till en kraftig reduktion (sky). Sila av i en skål.
  3. Koka en buljong på duvbenen och vingarna, resten av sellerin, en halv gul lök med instuckna kryddnejlikor, ett lagerblad, en morot och två liter vatten. Koka i ca 45 minuter.
  4. Stek duvbrösten lätt på skinnsidan i olivolja. Salta och avsluta stekningen i ugn i ca 3 minuter, 200 grader.
  5. Finhacka en gul lök och bryn den lätt i olivolja i en tjockbottnad kastrull. Häll på riset och rör om så att det blandar sig med olivoljan. Fortsätt att koka riset genom att hälla på buljong efter hand och under omrörning. Salta och peppra när riset är färdigkokt, ta av från värmen och rör i parmesanosten. Smaka av med lite olivolja.
  6. Lägg upp riset på varma djupa tallrikar, skär duvbrösten i tunna skivor och lägg som en solfjäder ovanpå riset. Häll Chianti-reduktionen (skyn) i en ring utefter risets ytterkant. Kan även garneras med lite hyvlad parmesan.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept