Gäddpaté med vitvinssås

Gäddpaté med vitvinssås
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Gäddpaté med vitvinssås

18 ingredienser

Gädda är en utmärkt fisk att laga paté av. Var noga med att få bort alla ben, bara. Paté är idealisk bjudmat, suveränt att laga i matberedare och klart i god tid innan gästerna kommer. Som varmrätt serveras patén med såsen, kokt eller pressad potatis eller ris. Som förrätt kan den serveras med kall sås.

Ingredienser

portioner
  • 500 g gäddfilé (rensad)
  • salt
  • vitpeppar
  • 1 krm cayennepeppar
  • 3 äggvitor
  • 6 dl grädde
  • smör, till formen

Vitvinssås:

  • 2 msk schalottenlök, hackad
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl fiskbuljong
  • 2 dl vitt vin
  • 3 dl vispgrädde
  • salt
  • cayennepeppar
  • citronsaft

Till dekoration:

  • 12 blåmusslor, kokta i sitt skal
  • 18 skalade räkor

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200°. Skär gäddfilén i bitar. Lägg dem i en matberedare. Tillsätt salt, nymalen vitpeppar och en aning kajennpeppar. Finfördela med korta tag på momentläget. Tillsätt äggvitor och grädde och kör på låg hastighet till en jämn färs. Provstek en klick och smaka av. Krydda färsen mera om det behövs. Smörj en avlång form. Lägg färsen i formen. Täck med smort smörgåspapper. Grädda i vattenbad i ugnen i 50-60 minuter eller tills färsen känns fast.
  2. Vitvinssås: Koka upp fiskbuljong och vin tillsammans med schalottenlöken. Koka ihop tills hälften återstår. Tillsätt vispgrädden. Koka några minuter Knåda samman lite smör och vetemjöl och vispa ner det i såsen om den behöver redas. Koka ca 5 minuter till lagom konsistens. Smaka av med salt, några stänk kajennpeppar och lite pressad citron.
  3. Skär patén i skivor. Garnera med kokta musslor i skal och skalade räkor. Servera med såsen.