Gäddfärstimbal med lax

Gäddfärstimbal med lax
Foto: TV4

Lax utanpå, gäddfärs inuti och forellrom i såsen. En förrätt som är festlig både att se på och att äta. Den är heller inte alls svår att göra.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 200 g rensad gäddfilé
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 äggvitor
  • 2 dl vispgrädde
  • smör till formarna
  • 4 tunna skivor färsk lax

Sås:

  • 2 msk finhackad schalottenlök
  • 3 dl fiskbuljong
  • 1 dl vitt vin
  • 2 dl vispgrädde
  • 4 msk forellrom
  • gräslök

Gör så här

  1. Skär gäddfilén i bitar. Lägg dem i en matberedare tillsammans med salt och peppar och kör med korta tag på momentläget tills fisken är finfördelad. Tillsätt äggvita och grädde och kör på låg hastighet till en jämn färs. Provkoka en klick och smaka av.
  2. Smörj ugnssäkra portionsformar och fodra dem med laxskivorna. Lägg i gäddfärsen, skaka ner den ordentligt i formarna. Täck med aluminiumfolie. Grädda i vattenbad i ugnen, 175°, ca 30 minuter eller tills färsen känns fast.
  3. Sås: Hacka schalottenlöken. Blanda fiskbuljong, vitt vin och lök i en kastrull. Koka ihop tills hälften återstår. Tillsätt grädden och koka ihop tills såsen tjocknat. Smaka av. Lyft kastrullen från värmen. Rör ner forellrommen och finklippt gräslök. Stjälp upp timbalerna och servera med såsen.
  4. Stjälp upp timbalerna på portionstallrikar och fördela såsen runtom.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept