Gäddfärsqueneller med hummersås

Gäddfärsqueneller med hummersås
Foto: TV4

När gäddan väl är befriad från skinn och ben kan köttet användas till queneller. Till den här rätten behöver du hjälp av en matberedare.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 300 g skinn- och benfri gäddfilé
  • 1,5 tsk salt
  • 1 äggvita
  • 0,5 krm kajennpeppar
  • 1 msk potatisstärkelse
  • 3 dl vispgrädde
  • Hummersås:
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 dl fiskbuljong
  • 1 msk konjak
  • 2 msk koncentrerad hummerfond
  • 1 krm kajennpeppar
  • några droppar pressad citronsaft
  • 0,5 tsk salt

Gör så här

  1. Skär gäddfilén i mindre bitar. Lägg gäddkött, salt, äggvita och kajennpeppar i en matberedare och kör en kort stund till en finfördelad jämn massa. Tillsätt potatismjölet, kör vidare och spä med grädden i omgångar. Kör det hela till en slät färs i 1–2 minuter.
  2. Smörj en låg, vid panna med lock. Forma färsen med hjälp av en vattendoppad matsked till knappt äggstora queneller och lägg dem tätt i pannan. Fyll försiktigt på med hett vatten som täcker bullarna. Tillsätt salt och sjud det hela mycket sakta under lock ca 10 minuter.
  3. Hummersås: Smält smör i en kastrull. Ta av kastrullen från värmen och vispa ner mjöl. Ställ tillbaka kastrullen på plattan, häll i fiskbuljong, konjak och hummerfond och låt puttra en stund. Krydda med salt, citronsaft och kajennpeppar.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept