Gäddfärs med räksås

Gäddfärs med räksås
Foto: TV4

Har fiskelyckan varit god? Bjud på gäddfärs med goda tillbehör. Blanda torkade örter till färsen. Timjan, dragon och körvel är en god kombination. tar du färska, dubbla mängden.

26 januari 2009
Visa mer
12

Du behöver

  • ca 500 g gäddfilé
  • 5 äggulor
  • 5 ägg
  • 400 g smör, mjukt
  • 3 dl vispgrädde
  • salt och peppar
  • 500 g räkor med skal

Sås:

  • räkskal
  • 2 små gula lökar
  • 3 tsk torkade örter
  • 1 msk hackad persilja
  • 2 tsk paprikapulver
  • 2 msk tomatpuré
  • 3 dl torrt vitt vin
  • 3 dl fiskbuljong
  • ca 2,5 dl grädde
  • ev. arrowrot
  • smör + ströbröd till formen
  • smör att steka i
  • citron till garnering

Gör så här

  1. Värm ugnen till 225°. Hacka fisken mycket fint i matberedare. Smörj och bröa en avlång bakform. Arbeta färsen kraftigt och tillsätt äggulorna en i taget, därefter de hela äggen. Arbeta in smöret i små klickar och sist den lättvispade grädden. Krydda och fortsätt arbeta färsen slät i matberedaren.
  2. Slå färsen i formen. Ställ den i vattenbad i ugnen, grädda strax under mitten 30-40 minuter. Låt färsen svalna lite innan den lossas och vänds upp.
  3. Skala räkorna och spara dem. Fräs räkskalen med lite smör 10-15 minuter. Hacka löken. Tillsätt lök, kryddor och tomatpuré. Sänk värmen. Späd med vin och buljong och sjud 10 minuter. Sila. Koka upp med grädden, sjud 10 minuter till. Smaka av och red ev. med arrowrot utrört i vatten. Garnera färsen med skalade räkor och citron. Servera färsen med såsen.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept