Fyllt middagsbröd

Fyllt middagsbröd
Foto: TV4

Det här brödet kan ätas helt utan bordsmargarin eller smör. Det smakar mycket på grund av fyllningarna. Visst kan du fylla alla tre bröd med samma fyllning. Vill du ha variation kan du rulla in tre fyllningar i tre olika bröd.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 1 liter vatten
  • 50 g jäst (1 paket)
  • 3 msk olivolja
  • 1 msk salt
  • 4 dl rågkross
  • 16 dl rågsikt
  • 4-6 dl durumvetemjöl
  • 75 g valnötter
  • 100 g fetaost
  • 15 torkade tomater
  • 1 dl gröna oliver utan kärnor
  • 1 g svarta oliver utan kärnor

Gör så här

  1. Ljumma vattnet till 37°. Rör ut jästen, oljan och saltet i degspadet. Tillsätt rågkross, rågsikt och den mindre mängden vetemjöl. Arbeta kraftigt, 5 minuter i maskin eller 10 minuter med armkraft till en slät, seg och lite lös deg. Pudra över lite mjöl, täck med bakduk och låt jäsa till knappt dubbel storlek i 45-55 minuter.
  2. Rosta valnötterna lätt i torr, het stekpanna. Hacka dem grovt. Koka upp de torkade tomaterna i rikligt med vatten och låt koka några minuter. Låt stå och svalna i vattnet. Strimla de kalla tomaterna. Smula fårosten grovt. Hacka hälften av oliverna och spara resten hela.
  3. Sätt ugnen på 275°. Knåda den färdigjästa degen lätt på mjölat bakbord. Dela i tre delar. Kavla ut varje del till en platta på 30x30 cm. Fördela de olika fyllningarna på plattorna. Rulla ihop och lägg med skarven ner på en plåt. Snitta några djupa hack i brödet med en vass kniv. Jäs övertäckt i ca 30 minuter.
  4. Grädda bröden när degen snabbt reser sig efter ett lätt tryck med pekfingret. Grädda 10 minuter i mitten av ugnen, sänk till 200° och grädda i ytterligare 25 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept