Jordgubbs- och nektarinbullar

Fyllda bullar med jordgubbs- och nektarinkompott
Foto: Pernilla Thelaus/TV4
Peter Dahlberg
Peter Dahlberg

Jordgubbs- och nektarinbullar

Av: Peter Dahlberg

Från: Hela Sverige bakar

20 ingredienser

ca 1 h 30 m

Fyllda bullar med jordgubbs- och nektarinkompott.

Tips! I det här receptet används en tredjedel av grunddegen. Använd gärna resten av degen till Mandelgifflar med amerikanska blåbär och Lakrits- och citronsnurror.

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

portioner12 - 16 stycken

Vetedeg

  • 5 dl standardmjölk
  • 1 msk kardemummakärnor
  • 50 g jäst för söta degar
  • 135 g strösocker [1,5 dl]
  • 1 ägg
  • 175 g smör, mjukt
  • 720-840 g vetemjöl special [12-14 dl]
  • 0,5 tsk salt

Jordgubbs- och nektarinkompott

  • 150 g färska jordgubbar
  • 150 g nektarin
  • 47,5 g syltsocker [0,5 dl]
  • 45 g ljust muscovadosocker [0,5 dl]
  • 1 limefrukt

Gräddning

  • 1 ägg
  • 1 tsk vatten
  • 0,5 krm salt

glasyr

  • 30 g florsocker [0,5 dl]
  • 30 g frystorkade jordgubbar
  • 1,5 tsk vatten
  • 1 krm vaniljpulver

Gör så här

Vetedeg

  1. Värm ugnen till 225 grader.
  2. Värm mjölken tillsammans med mortlad kardemumma till 37 grader.
  3. Smula jästen i en bunke (till en köksmaskin med degkrok) och lös upp den med mjölken. Tillsätt strösocker, ägg och hälften av mjölet och starta maskinen. Tillsätt smöret och mer mjöl (men inte för mycket så degen blir torr).
  4. Låt maskinen gå i 5 minuter och tillsätt salt. Låt gå i ytterligare 3 minuter.
  5. Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter till dubbel storlek.
  6. Ta en tredjedel av degen.

Jordgubbs- och nektarinkompott

  1. Rensa och skiva jordgubbarna. Skala och skiva nektarinen.
  2. Koka upp i en kastrull tillsammans med syltsocker, muscovadosocker och skalet från en lime.
  3. Låt koka c:a 10 minuter eller tills jordgubbarna och nektarinen är mjuk. Häll upp på en tallrik och ställ in i kylen.
  4. Tag en tredjedel av vetedegen och kavla ut till 1 cm tjocklek. Stansa ut 12-16 cirklar och lägg en klick kompott i mitten. Vik ihop cirkeln till en boll och lägg bullen med skarven neråt i en bakform.
  5. Låt jäsa under bakduk i 20 minuter.

Gräddning

  1. Vispa upp ägget med vatten och salt.
  2. Pensla de fyllda bullarna med ägg och grädda i mitten av ugnen i 5-10 minuter. Låt svalna på bakgaller.

Glasyr

  1. Mixa florsockret tillsammans med de frystorkade jordgubbarna tills allt är pulver.
  2. Blanda jordgubbspulvret tillsammans med vatten och vaniljpulver till en glasyr.
  3. Doppa toppen av bullarna i glasyren.