Fylld minikalkon

Fylld minikalkon
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Fylld minikalkon

16 ingredienser

I USA och Storbritannien är kalkon vanligt på middagsbordet, speciellt runt höstens Thanksgiving. Tranchera den gärna vid bordet.

Ingredienser

portioner
  • 1 kalkon [ca 3 kg]
  • salt
  • vitpeppar
  • 1 dl smör, smält

Fyllning:

  • 400 g fläskfärs
  • 100 g kastanjepuré
  • salt
  • peppar
  • 1 krm timjan
  • 1 dl cognac (eller madeira)
  • ca 1 dl hönsbuljong

Till stekning:

  • 1 bit rotselleri, tärnad
  • 2 morötter, tärnade
  • 5 steklökar, i klyftor
  • 2-3 dl hönsbuljong
  • 3 dl grädde

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175°. Krydda fågeln runtom och inuti. Blanda färsen och fyll fågeln. Lägg den i en långpanna med lök och rotfrukter runtom.
  2. Pensla fågeln med smält smör. Slå buljong i pannan och stek 35 minuter. Vänd fågeln, pensla och stek 35 minuter, vänd igen och stek ytterligare 30-45 minuter eller tills fågeln är klar och köttsaften är genomskinlig.
  3. Sila skyn, häll på buljongen, koka ihop och späd med grädde.